Menu

Info Tattoo

Istoria Tatuajelor

Tatuajele sunt prezente de mai mult timp decît ai putea crede. Nu sunt de pe vremea cînd trupele rock abia apareau si au avut multe semnificatii de-a lungul istoriei. Să facem o scurtă prezentare a acestor tatuaje şi modului în care au fost ele create.
Mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că egiptenii şi nubienii au fost cei care au folosit primii arta tatuajelor. Dar în 1991 s-a descoperit o mumie care se numea Omul gheţurilor şi care data de prin anul 3300 înaintea erei noastre. Această mumie avea mai multe seturi de tatuaje, incluzînd o linie de la genunchi pînă la glezna şi înapoi. Se crede că menirea acelor tatuaje avea legătură cu vindecarea organismului.
În timpul civilizaţiei egiptene, cea mai avansată în acea epoca, tatuajele s-au răspîndit pe întreg globul. Dinastiile celor care au construit piramidele aveau relaţii cu multe alte culturi importante: grecii, perşii, arabii etc. Arta tatuajelor s-a răspîndit pînă în Asia de sud-est prin anul 2200 înaintea erei noastre. Această artă a ajuns apoi şi la restul populaţiilor.
Cam în aceeaşi perioadă, japonezii au devenit interesaţi de tatuaje, însa doar pentru aspectele decorative ale acestora. Artiştii japonezi au devenit unii dintre cei mai mari buni in acest domeniu. Felul în care ei foloseau culorile, perspectiva şi imaginaţia lor a dat acestei practici un nou înţeles. În primul mileniu al erei noastre, japonezii au adoptat practicile şi formele tatuajelor folosite de chinezi.
În peninsula Balcanică, tracii aveau o altă întrebuinţare pentru tatuaje. Conform lui Herodot, ei o foloseau pentru a-şi demonstra statutul în societate.
Deşi europenii ştiau de existenţa tatuajelor, aceştia au descoperit această arta abia după epoca renascentistă. A fost întalnirea cu amerindienii din America de Nord care a adus această modă şi în Europa.
Exploratorul englez James Cook le-a adus moda tatuajelor din Polinezia şi în Europa din explorările sale în Pacific. În acea perioadă corpurile marcate cu astfel de semne aveau semnificaţia ca respectivele persoane reprezentau bunuri care puteau fi folosite si vîndute ca orice alt produs.

De ce se tatuau?

Majoritatea tribuilor le foloseau ca un ornament. Cu toate acestea un număr de civilizaţii aveau alte aplicaţii pentru tatuaje. Goţii, un trib de barbari germanici faimoşi pentru atacurile lor împotriva imperiului Roman, foloseau tatuajele pentru a-şi marca sclavii. Aşa faceau şi cetăţenii Romei.
În Tahiti, tatuajele reprezentau istoria persoanei pe care le purta. Cînd deveneau adulţi, băieţii primeau un tatuaj pentru a marca acest eveniment. Bărbaţii erau însemnaţi cu un alt model atunci cînd se casatoareau. Cînd Imperiul otoman a ajuns în Bosnia, toţi soldaţii erau marcaţi de autorităţi pentru a îi putea recunoaste în caz ca doreau să plece.
Mai tîrziu, tatuajele au devenit un fel de suveniruri pentru marinari. Atunci cînd ajungea pe o insula exotică, fiecare om îşi făcea cîte un însemn pentru a simboliza locul în care au ajuns în aventurile lor pe mare. De exemplu, un dragon însemnă că acel marinar a ajuns în China. La început marinarii îşi foloseau timpul liber pentru a deprinde acest tip de artă şi cînd se retrăgeau practicau această meserie în ţările lor natale. Atunci au fost înfiinţate primele saloane de tatuaj. Ca o superstiţie oamenii amestecau în cerneala şi praf de puşc deoarece se considera că prelungea viaţa purtătorilor.

Prin ce metode se realizau tatuajele de-a lungul timpului?

Nativii americani foloseau nişte cuţitaşe care erau îmbibate în cerneală. În California unii puneau culori în aceste taieturi. Inuiţii faceau găuri cu un ac şi dupa aceea introduceau un fel de sforicică pe sub locurile unde erau împusăturile.
În Noua Zeelandă, tribul Maori îşi considerau corpul o bucată de lemn şi foloseau tot felul de cuţitaşe pentru a-şi forma bine cunoscutele semne. Cu un cuţit din os, ei ciopleau în piele trăsăturile pe care doreau să le imprime, mai ales pe faţă şi pe fese şi dupa aceea aduceau culoriile pe care le turnau în acele răni. Datorită trocului care se desfăşura cu europenii ei au putut folosi şi cuţite din metal pentru a face desene şi mai complicate.
În 1891, un american pe nume Samuel O’Reilly a patentat faimoasă maşină de facut tatuaje. Ele îmbunătăţise un sistem te tipografie pe care îl reprodusese în miniatură. Acest sistem avea un ac care vibra foarte repede. Acul penetra rapid pielea astfel încît culoarea ajungea în locul dorit pentru a produce linii curate si fără greşeli.

De ce sunt purtate?

În societatea de astăzi o mulţime de persoane le poartă – avocaţi, atleţi, soldaţi, mecanici – nu există limite profesionale pentru oamenii care iubesc tatuajele. Astăzi tatuajele sunt mai mult o modă decît o metodă de a-ţi impune anumite trăsături de personalitate. Şi este normal ca oamenii să dorească să afle cum au aparut tatuajele.

Despre Tatuaje

 Doare ?
Da ! Intotdeauna doare cand faceti un tatuaj. Pana la urma, culoarea este introdusa in piele cu ajutorul acelor, dar, niciodata nu doare atat de mult incat sa nu puteti suporta durerea. Este foarte greu de explicat cat de mult doare, deoarece difera de la individ la individ si in functie de locul in care este facut. Cu cat sunteti mai relaxati si mai rabdatori cu atat procesul va fi mai usor de suportat. Tatuajul se face fara anestezie si fara consum de bauturi alcoolice.
   Cum anume este facut un tatuaj ?
Tatuajele sunt aplicate cu ajutorul unei masini de tatuat, care in mare a ramas aceeiasi cu cea proiectata initial in 1896. Imbunatatiri au fost facute la calitatea echipamentului, insa procesul este acelasi. Masina face ca prima oara un ac sau o combinatie de ace sa descrie o linie, iar apoi sa aplice culoarea. Pigmentul este introdus in celulele pileii de sub epiderma si noua piele creste peste, formand un strat protector pentru tatuaj.
   Cat timp dureaza sa faci un tatuaj ?
Timpul in care un tatuaj este facut depinde de simbol in primul rand. Marimea si complexitatea simbolului sunt 2 factori majori. Un alt factor este locul unde este facut tatuajul, anumite zone ale corpului cum ar fi bratele ia mai putin timp deoarece persoana care va face tatuajul     poate prinde bine zona si poate intinde pielea usor deasemenea, asta fiind esential in aplicarea unui bun tatuaj. Zone intinse cum este stomacul ia mai mult timp deoarece pielea acolo este mai greu de intins.
   Unde doare cel mai rau ?
Cel mai rau doare in zonele in care sunteti mai sensibili, iar asta difera de la individ la individ. Niciodata sa nu alegeti un tatuaj in functie de unde doare mai rau. Durerea este limitata oriunde ati alege sa faceti tatuajul. Pana la urma este mai important sa faceti tatuajul acolo unde va doriti, unde va simtiti cel mai bine cu el, pentru ca va ramane acolo tot restul vietii.
   Cat de sigur este un tatuaj ?
Este destul de sigur un tatuaj, de obicei se folosesc ace noi sau sterilizate, pigmenti, crème si manusi care se arunca dupa fiecare folosinta. Pielea nu este afecatata de tatuaj, unde acul a penetrat in piele se va forma o crusta care mai tarziu va cadea. Odata ce tatuajul va fi vindecat ( de obicei procesul dureaza cam o saptamna, insa depinde de abilitatea de vindecare a fiecaruia), tatuajul va fi protejat de noul strat de piele care va creste peste, iar
astfel va deveni o parte din voi pentru tot restul vietii. Reactii alergice la pigmentii tatuajului, nu s-au intampinat prea multe insa daca sunteti hipoalergici ar trebui sa faceti inainte de tatuaj, un test, in urma caruia veti putea decide.
   Ce se va intampla cand voi imbatrani ?
Tatuajele voi fi cu voi tot restul vietii. Daca sunt facute bine pe corp, nu se vor schimba mult. Sigur, cu timpul vor arata mai batrane, insa si voi de altfel. Trebuie acceptata imbatranirea ! Culorile nu se vor schimba mult, liniile se vor ingrosa putin, iar linii apropiate vor avea tendinta sa se uneasca (de aceea de obicei se evita detaliile)
   De ce arata tatuajul meu ca si cum s-ar jupui ?
Tatuajele intotdeauna se vor jupui ca arsurile de soare, in primele zile. Va fi tus in pielea care se va jupui, dar asta e perfect normal. Nu jupuiti pielea, lasati-o sa faca ce trebuie singura.
   Se pot acoperi tatuajele vechi ?
Da se pot acoperi tatuajele vechi sau nedorite cu unele noi. Insa tineti minte ca aceasta acoperire este foarte limitata deoarece nu se pot pune culori mai deschise peste cele mai inchise fara ca tatuajul cel vechi sa se vada. Tatuajul nou va fi intotdeauna mai mare si mult mai inchis la culoare decat cel vechi pentru a-l acoperi in intregime. O modalitate mai usoara si mai ieftina este sa fie facut acelasi simbol cu cel vechi, deci practic sa fie facut in ca odata acelasi tatuaj. Daca doriti sa faceti alt simbol va trebui sa vorbiti cu cel care va va face tatuajul, si sa-l lasati pe el sa hotarasca daca e bun sau nu.

CUM SA INGRIJEȘTI CORECT UN TATUAJ

Dupa ce trec patru ore de la terminarea tatuajului , se inlatura cu grija folia de pe tatuaj .
Spalati-va bine pe maini cu un sapun antibacterian . Apoi se va spala cu atentie cu apa calduta si cu un sapun antibacterian tatuajul  , si se sterge cu atentie cu un servetel uscat si igienic prin tamponare . Se va aplica dupa aceea un strat subtire de bepanthen unguent (nu kanamicina sau bepanthen crema!).
In primele aproximativ 7-10  zile  se formeaza o cojita subtire  . Pana la caderea completa a acestei cojite incercati sa nu o udati cu apa  , deoarece se poate rupe si astfel se produce o sangerare si  astfel pigmentul   poate fi eliminat din piele. Aplicati Bepanthen unguent de 5 sau 6 ori pe zi .Tatuajul trebuie mentinut tot timpul umed si nu uscat deoarece cojita se poate rupe . Nu va scarpinati si incercati de asemenea sa nu atingeti sau loviti tatuajul .
Pana se formeaza coaja  va curge culoare din piele acest lucru fiind normal si trebuie sa intelegeti ca acest lucru nu afecteaza tatuajul .
Dupa circa 10 zile cojita va cadea si va ramane tatuajul care va avea culorile mai sterse . In aceasta perioada va trebui inca zece-cinseprezece  zile sa ungeti tatuajul cu bepanthen unguent pana la completa vindecare . Dupa ce a cazut cojita nu mai trebui sa va feriti de apa , dar trebuie sa feriti de lumina solara sau orice alt generator de ultraviolete .
Dupa aceasta perioada de ingrijire , va cadea pielea alba si culorile isi vor recapata intensitatea ca atunci cand a fost executat tatuajul .
Timp de 3 luni , la plaja sau solar incercati sa expuneti tatuajul la soare cu o crema de plaja cu factor mare  de protectie (50) .